Fork
Fork tarkoittaa lohkoketjun haarautumista – tilannetta, jossa lohkoketjun ohjelmistoon tehdään muutoksia, ja verkko alkaa seurata kahta erillistä polkua. Fork voi olla joko pehmeä (soft fork) tai kova (hard fork), riippuen siitä, kuinka yhteensopiva muutos on aikaisempien sääntöjen kanssa.
1. Soft Fork
Pehmeä fork on taaksepäin yhteensopiva päivitys: uudet säännöt ovat tiukempia, mutta vanhat versiot voivat silti hyväksyä osan uusista lohkoista. Soft fork ei yleensä johda kahteen eri kryptovaluuttaan, vaan verkko pysyy yhtenäisenä, jos enemmistö päivittää ohjelmistonsa.
2. Hard Fork
Kova fork on päivitys, joka ei ole taaksepäin yhteensopiva. Jos osa verkon käyttäjistä ei hyväksy uusia sääntöjä tai päivitystä, syntyy kaksi erillistä lohkoketjua – ja usein myös kaksi eri kryptovaluuttaa. Tällöin puhutaan "lohkoketjun jakautumisesta".
Tunnettuja hard forkeja:
Bitcoin Cash (BCH) – syntyi, kun osa Bitcoin-yhteisöstä halusi suuremmat lohkot nopeampien siirtojen mahdollistamiseksi.
Ethereum Classic (ETC) – syntyi, kun Ethereum-yhteisö jakautui The DAO -hakkeroinnin jälkeen.
Ethereum "The Merge" ei ollut hard fork, vaan siirtymä Proof-of-Workista Proof-of-Stakeen, mutta aiheutti uuden haaran (ETHW) joidenkin ylläpitäjien toimesta.
Miksi forkkeja tehdään?
Teknisten ominaisuuksien parantaminen
Skaalautuvuuden lisääminen
Turvallisuuden parantaminen
Poliittiset tai ideologiset erimielisyydet kehittäjä- tai käyttäjäyhteisön sisällä